Coo Consult

BLOG: Bedrijfscontinuiteit zeer belangrijk in uw bedrijf

Vrijdag 23 december 2022

Bedrijfscontinuiteit zeer belangrijk in uw bedrijf

BusinessContinuity_CooConsult_1

๐˜ž๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ค๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ?

Dit is onder te verdelen op basis van:
โ€ข Interne processen.
โ€ข Bedrijfsmatigheid.
โ€ข Financiรซle impact.
โ€ข Belanghebbenden.

Interne processen
Het succesvol blijven tijdens verstoringen.
Het proactief beheersen van risicoโ€™s.
Het aanpakken van operationele kwetsbaarheden.

Bedrijfsmatigheid
Het ondersteunen van strategische doelstellingen.
Het creรซren van concurrentievoordeel.
Het versterken van de reputatie.

Financiรซle impact
Het beperken van juridische risicoโ€™s.
Het beperken van directe en indirecte kosten van verstoringen.

Belanghebbenden
Het beschermen van het milieu.
Verwachtingen van belanghebbenden in ogenschouw nemen.

In een bedrijfscontinuรฏteitsplan kan omschreven worden wat maximaal wenselijk is om te realiseren in haar interne processen tijdens een verstoring. Dit kan bijvoorbeeld met een productie te maken hebben waarbij een bepaald aantal als eis wordt gesteld of een x aantal per minuut (een andere flow dan normaal maar het proces gaat nog wel door ondanks de verstoring). Hierbij is de MTPD en de RTO van belang. MTPD staat voor โ€˜maximum tolerable period of disruptionโ€™ (maximaal toelaatbare periode van verstoring). RTO staat voor โ€˜recovery time objectiveโ€™ (hersteltijddoelstelling).

BusinessContinuity_CooConsult_2

Vaak wordt, indien van toepassing, bedrijfscontinuรฏteit (ISO 22301) gecombineerd met informatiebeveiliging (ISO 27001) en risicomanagement (ISO 31000).

Verder is belangrijk in de ISO-norm van bedrijfscontinuรฏteit (ISO 22301) het uitvoeren van een Business Impact Analyse (bedrijfsimpactanalyse, BIA). Dit houdt o.a. het volgende in: het opstellen van een risicoanalyse en risico-evaluatie, het in kaart brengen van de risicoโ€™s bij mogelijke verstoring en het bepalen van de bedrijfscontinuรฏteitsstrategieรซn. Verder het opstellen van Business Continuity Plannen (BCPโ€™s), het testen van deze plannen en de rapportages met uitkomsten, de aanbevelingen en acties.

De kern van ISO 22301 bestaat uit de Business Impact Analyse (BIA), de Business Continuity Strategy, de risicobeoordeling, de Business Continuity Procedures, recovery en het ermee oefenen.

Enkele begrippen nader uitgelegd.
โ€ข Bedrijfscontinuรฏteit: โ€˜het vermogen van een organisatie om tijdens een verstoring producten en diensten met een vooraf vastgestelde capaciteit binnen aanvaardbare tijdskaders te blijven leveren.โ€™
โ€ข Bedrijfsimpactanalyse: โ€˜proces voor het analyseren van de impact in de tijd gemeten van een verstoring op de organisatie.โ€™
โ€ข Bedrijfscontinuรฏteitsplan: โ€˜gedocumenteerde informatie die een organisatie richting geeft om te reageren op een verstoring en de levering van producten en diensten conform haar doelstellingen voor bedrijfscontinuรฏteit te hervatten en te herstellen.โ€™

๐‚๐Ž๐Ž ๐‚๐Ž๐๐’๐”๐‹๐“
๐˜๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต- ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด.

Phone: +๐Ÿ‘๐Ÿ ๐Ÿ” ๐Ÿ‘๐Ÿ–๐Ÿ”๐ŸŽ ๐Ÿ“๐Ÿ”๐Ÿ‘๐ŸŽ
E-mail: ๐ข๐ง๐Ÿ๐จ@๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ
Website: ๐ฐ๐ฐ๐ฐ.๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ

๐๐จ๐ฌ๐ญ๐›๐ฎ๐ฌ ๐Ÿ๐Ÿ–๐Ÿ–
๐Ÿ’๐Ÿ”๐Ÿ“๐ŸŽ ๐€๐ƒ ๐’๐ญ๐ž๐ž๐ง๐›๐ž๐ซ๐ ๐ž๐ง ๐๐

* Veiligheidskundige
* Intern Auditor
* Extern Vertrouwenspersoon

BusinessContinuity_CooConsult_3
Afspraak maken of stel een vraag