Coo Consult

BLOG: Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Vrijdag 7 april 2023

๐—ฃ๐—ฟ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ ๐— ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต ๐—ข๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ (๐—ฃ๐— ๐—ข)

Coo_Consult_PMO_1
Volgens artikel 18 van de Arbowet is de werkgever verplicht om zijn werknemers periodiek in de gelegenheid te stellen een (medisch) onderzoek te ondergaan. Dit is erop gericht om de risicoโ€™s die het werk heeft voor de medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. De medewerkers mogen hiervan gebruik maken maar zijn dit echter niet verplicht.

Artikel 18 van de Arbowet (Arbeidsgezondheidskundig onderzoek) luidt als volgt: De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

De essentie van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is om de risicoโ€™s die verband houden met het werk tijdig te signaleren en hier iets aan te doen. Door middel van de Risico -Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) kan men belangrijke informatie verkrijgen m.b.t. waar de eventuele knelpunten van de werkzaamheden zouden kunnen liggen.

Coo_Consult_PMO_2

Andere risicoโ€™s die in het gedrang kunnen komen van duurzame inzetbaarheid zijn:
* Een ongezonde leefstijl.
* Suikerziekte.
* Hart- en vaatziekten.
* Medewerkers met kanker; een diagnose daarvoor kan weer leiden tot PSA-klachten.

De PMO is bedoeld voor elke individuele medewerker maar kan ook ingezet worden op bepaalde functiegroepen.
Door het periodiek aanbieden van een PMO aan de medewerkers in uw bedrijf voldoet uw bedrijf aan de wettelijke verplichting.

Coo_Consult_PMO_3

De frequentie voor het aanbieden van een PMO wordt niet expliciet benoemd in de Arbowet. Een richtlijn kan zijn eens in de 3 jaar maar vaker is uiteraard beter. Daarnaast is het raadzaam om de PMO vaker aan te bieden (bijv. jaarlijks) bij medewerkers die werken met CMR-stoffen, straling (een kerncentrale), asbest of gevaarlijke biologische agentia (bijv. de E-coli bacteriรซn, Staphylococcus aureus bacteriรซn, Salmonella bacteriรซn). Verder kan gedacht worden aan het werken met chroom-VI, kwik of als een medewerker in contact is geweest met CO (koolstofmonoxide), blauwzuurgas (waterstofcyanide), fosgeen, formaldehyde of andere gevaarlijke chemicaliรซn. Of aan medewerkers die te maken krijgen met werkzaamheden aan vervuilde grond waar bijv. arseen in zit.

Daarnaast heb je ook nog een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Deze kan ook aangereikt worden aan de medewerkers al is een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) vaak uitgebreider. De voorkeur gaat er dan ook naar uit om de medewerkers een PMO aan te bieden. Ten eerste ben je als werkgever actief betrokken bij de PMO i.c.m. de Ondernemingsraad (OR). Ten tweede kunnen verplichte keuringen onderdeel uitmaken van een PMO (op basis van de CAO of de wet). Ten derde is de PMO veelomvattender (o.a. leefgewoonten, lichamelijke en geestelijke conditie). Tot slot gaat het bij een PMO niet alleen om het constateren van een probleem maar ook het aanpakken daarvan.

De uitkomsten van de RI&E zijn belangrijk voor een PMO. Maar ook omgekeerd. Door bevindingen of constateringen kan de RI&E weer aangescherpt/geactualiseerd worden.

De onderzoeken van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kunnen het volgende omvatten: vragenlijsten, een laboratoriumonderzoek, lichamelijk onderzoek, of een onderzoek of naar het functioneren van iemands hart, longen, ogen en oren.

In grote lijnen bestaat een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uit de volgende stappen:
โ€ข Besluitvorming (door welke partij laten uitvoeren).
โ€ข De voorbereiding.
โ€ข De uitvoering per individu.
โ€ข De uitvoering per functiegroep of afdeling.
โ€ข De evaluatie van de resultaten en het doorgeven van het resultaat aan de betreffende medewerker. Daarnaast eventuele vervolgstappen (follow-up), indien nodig.

๐‚๐Ž๐Ž ๐‚๐Ž๐๐’๐”๐‹๐“
๐˜๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต- ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด.

Phone: +๐Ÿ‘๐Ÿ ๐Ÿ” ๐Ÿ‘๐Ÿ–๐Ÿ”๐ŸŽ ๐Ÿ“๐Ÿ”๐Ÿ‘๐ŸŽ
E-mail: ๐ข๐ง๐Ÿ๐จ@๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ
Website: ๐ฐ๐ฐ๐ฐ.๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ

๐๐จ๐ฌ๐ญ๐›๐ฎ๐ฌ ๐Ÿ๐Ÿ–๐Ÿ–
๐Ÿ’๐Ÿ”๐Ÿ“๐ŸŽ ๐€๐ƒ ๐’๐ญ๐ž๐ž๐ง๐›๐ž๐ซ๐ ๐ž๐ง ๐๐

* Veiligheidskundige
* Intern Auditor
* Extern Vertrouwenspersoon

Coo_Consult_PMO_4

Afspraak maken of stel een vraag