Coo ConsultBLOG: Exoskeletten

Donderdag 14 september 2023

Exoskeletten

Coo_Consult_exoskelet
Coo_Consult_exoskelet

Een exoskelet is een extern skeletachtig frame dat ontworpen is om de drager te ondersteunen, te beschermen en versterking te bieden tijdens verschillende soorten werkzaamheden. Deze bijzondere technologische hulpmiddelen hebben verschillende toepassingen en worden in verschillende sectoren gebruikt.
Er zijn verschillende soorten exoskeletten namelijk medische exoskeletten, industriële exoskeletten, militaire exoskeletten en hulpmiddelen voor personen met een handicap.
Onderstaand worden deze soorten verder uiteengezet.

Medische exoskeletten:

Dit type exoskelet wordt gebruikt bij revalidatie en fysiotherapie om patiënten te helpen bij het herwinnen van mobiliteit na letsel of een operatie.

Industriële exoskelleten:
Dit soort exoskelet wordt vaak gebruikt in de bouw, de logistiek en de fabricage om werknemers te ondersteunen bij het tillen van zware voorwerpen. Daarnaast dient het ook om vermoeidheid te verminderen en verwondingen te voorkomen.

Militaire exoskelleten:
Deze variant exoskelet wordt door soldaten gebruikt om te voorzien in een verhoogde draagkracht en uithoudingsvermogen en het biedt hun bescherming tegen verwondingen en vermoeidheid tijdens militaire operaties.

Hulpmiddelen voor personen met een handicap:
Dit exoskelet kan gebruikt worden door mensen met een beperkte mobiliteit om hun te helpen zich zelfstandiger te kunnen verplaatsen.

Het dragen van exoskeletten brengt diverse risico’s en gevaren met zich mee. Zoals o.a. fysieke belasting, onjuist gebruik, comfort en ergonomie, elektrische storingen en afzondering van de omgeving.

Coo_Consult_medisch_exoskelet
Coo_Consult_medisch_exoskelet

Hieronder worden op deze risico’s en gevaren nader ingezoomd.

* Fysieke belasting:
Exoskelleten zijn bedoeld om de fysieke belasting te verminderen maar als deze niet goed worden afgesteld of gebruikt worden kunnen zij extra druk op het lichaam uitoefenen en leiden tot spier- en gewrichtsblessures.

* Onjuist gebruik:
Voorafgaand aan het dragen van exoskelleten moet men instructies hebben gekregen en opgeleid zijn om exoskeletten juist te kunnen dragen. Echter indien iemand niet goed opgeleid is of het exoskelet verkeerd gebruikt kan dit tot verwondingen en ongelukken leiden.

* Comfort en ergonomie:
Niet alle soorten exoskeletten passen goed bij verschillende lichaamstypes en ook kan het comfort variëren. De pasvorm is erg belangrijk. Een slechte pasvorm kan ongemak veroorzaken en de efficiëntie verminderen.

* Elektrische storingen:
De exoskelleten bevatten elektronische componenten. Deze componenten kunnen storingen vertonen en dit kan de veiligheid en functionaliteit in gevaar brengen.

* Afzondering van de omgeving:
In sommige situaties kan de drager van het exoskelet geïsoleerd worden van zijn omgeving. Dit kan problemen veroorzaken m.b.t. de communicatie zoals of de drager wel of niet bij bewustzijn is (!).

Samengevat is bij het dragen van exoskeletten de juiste zorg, opleiding en toezicht erg belangrijk. De exoskeletten moeten goed onderhouden worden volgens bijgeleverde voorschriften en richtlijnen. Bij een lichte beschadiging mag het exoskelet niet meer worden gebruikt.

Exoskeletten zijn erg prijzig om te produceren hetgeen de toegankelijkheid kan beperken.

Bronnen foto’s:
• Medisch exoskelet – ExoDevo
• Project MARCH bouwt een exoskelet als hulpmiddel voor de mobiliteit voor mensen met ruggenmergletsel (renishaw.nl)

 

Afspraak maken of stel een vraag