Coo Consult

Veiligheidsladder uitbesteden

veiligheidsladder

Veiligheidsladder uitbesteden? Slim idee! Bij Coo Consult begrijpen we hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Daarom bieden wij uitgebreide diensten aan voor het uitbesteden van het Veiligheidsladder-certificeringsproces, zodat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten, terwijl wij uw veiligheidsprestaties op een professionele en efficiënte manier verzorgen.

Neem contact met ons op

Wat is de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder is een certificeringsnorm die helpt bij het meten en verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en het veiligheidsgedrag binnen een organisatie. Het biedt een gestructureerd framework om veiligheidsprestaties te beoordelen en stelt organisaties in staat om stappen te zetten naar een steeds veiligere werkomgeving. Het certificaat op de Veiligheidsladder toont aan dat uw organisatie zich actief inzet voor veiligheid en risicobeheersing.

De veiligheidsladder bestaat uit 5 niveaus en is gebaseerd op de cultuurladder volgens het model van Parker (zie onderstaande figuur).

Figuur veiligeheidsladder

Figuur 1: De veiligheidsladder volgens het model van Parker.

 Bij pathologisch (trede 1) kan ook worden aangegeven: Wij maken ons niet druk zolang wij niet worden gesnapt.

Bij reactief (trede 2) kan ook worden aangegeven: Veiligheid is belangrijk en wij doen veel als ons iets overkomt.

Bij berekenend (trede 3) kan ook worden aangegeven: Wij hebben het systeem op orde.

Bij proactief (trede 4) kan ook worden aangegeven: Wij werken aan de problemen die wij nog steeds vinden.

Bij vooruitstrevend (trede 5) kan ook worden aangegeven: Veiligheid staat centraal en is volledig geïntegreerd in ons werk.

De veiligheidsladder is zeer waardevol voor het bedrijf om te weten waar je nu precies staat. Indien het bedrijf gecertificeerd is voor de veiligheidsladder kan het een voordeel opleveren bij aanbestedingen als het bedrijf aan de minimumeisen voldoet.

Als het bedrijf voldoet aan een hoger niveau resulteert dat in een toekenning van een hogere trede op de veiligheidsladder mits aan de minimumeisen van die nieuwe hogere trede is voldaan.

De veiligheidsladder is bedoeld voor alle typen organisaties ongeacht de omvang in grootte en ongeacht of het een profit of non-profit bedrijf betreft.  Vanaf 1 januari 2022 is de veiligheidsladder verplicht geworden voor bedrijven in de bouwsector die met aanbestedingen te maken hebben.

Het effect kan maximaal vergroot worden als alle partijen in een keten hier mee bezig zijn (bijv. een leverancier, een opdrachtgever en een opdrachtnemer).

De veiligheidsladder kan voor alle typen bedrijven of organisaties gehanteerd worden omdat alle bedrijven of organisaties de generieke eisen, richtlijnen en criteria kunnen herkennen.

De veiligheidsladder uit 6 bedrijfsaspecten en 18 bedrijfskarakteristieken.

De 6 bedrijfsaspecten zijn:

 • Leiderschap en betrokkenheid.
 • Beleid en strategie.
 • Organisatie en opdrachtnemers.
 • Werkplek en procedures.
 • Afwijkingen en communicatie.
 • Audits en statistieken.

Beoordeling veiligheidsladder

Een certificeringsinstelling (CI) beoordeelt per trede hoe het bedrijf scoort op de diverse aspecten. Uitgangspunt hierbij zijn de 6 bedrijfsaspecten en 18 bedrijfskarakteristieken. Ieder bedrijfsaspect en bedrijfskarakteristiek heeft zijn eigen weging. Per criteria kan het bedrijf een maximaal aantal punten behalen. Aan de hand van de score per criterium wordt de score bepaald per bedrijfsaspect. Op basis van de totaalbeoordeling wordt het bedrijf of de organisatie gecertificeerd voor een bepaalde trede op de veiligheidsladder.

De eisen van trede 3 zijn de minimum eisen van die trede + alle eisen van trede 2.

De eisen van trede 4 zijn de minimum eisen van die trede + alle eisen van trede 3.

De eisen van trede 5 zijn de minimum eisen van die trede + alle eisen van trede 4.

ladder veiligheid

Waarom de Veiligheidsladder uitbesteden aan Coo Consult?

 1. Deskundigheid en ervaring: Ons team van veiligheidsexperts heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van veiligheidsmanagement en de Veiligheidsladder. We zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en best practices in de sector en zorgen ervoor dat uw organisatie voldoet aan alle vereisten van de norm.
 2. Tijdsbesparing: Het behalen van de Veiligheidsladder-certificering vereist tijd en toewijding. Door dit proces aan ons uit te besteden, kunt u zich richten op uw kernactiviteiten, terwijl wij zorgen voor de planning, documentatie, training en andere aspecten die komen kijken bij het behalen van het certificaat.
 3. Maatwerkoplossingen: We begrijpen dat elke organisatie uniek is en specifieke veiligheidsuitdagingen heeft. Daarom bieden we maatwerkoplossingen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften en doelstellingen. We analyseren uw veiligheidsprestaties, identificeren verbetermogelijkheden en stellen een plan op dat past bij uw organisatie.
 4. Kostenbesparing: Investeren in veiligheid loont op lange termijn. Het verbeteren van uw veiligheidsprestaties kan het aantal ongevallen verminderen, downtime verminderen en uw bedrijfsreputatie verbeteren. Door het uitbesteden van de Veiligheidsladder-certificering aan ons, profiteert u van onze expertise om veiligheid op de werkvloer te verbeteren en kosten als gevolg van ongevallen te vermijden.
 5. Certificeringsbegeleiding: We begeleiden u gedurende het hele certificeringsproces. Van de initiële beoordeling en implementatie tot aan de audit en certificering, staan we aan uw zijde om ervoor te zorgen dat u voldoet aan alle vereisten van de Veiligheidsladder en het certificaat behaalt.

Bel ons direct

Waarom kiezen voor Coo Consult voor het uitbesteden van de Veiligheidsladder?

Bij Coo Consult streven we ernaar om onze klanten te voorzien van hoogwaardige en betrouwbare diensten voor het uitbesteden van de Veiligheidsladder-certificering. We hebben een bewezen staat van dienst in het helpen van organisaties bij het verbeteren van hun veiligheidsprestaties en het behalen van certificeringen. Onze aanpak is gebaseerd op grondige kennis van de norm en een diepgaand begrip van de behoeften van onze klanten.

Kies voor Coo Consult als uw partner voor het uitbesteden van de Veiligheidsladder en laat ons u helpen bij het creëren van een veiligere werkomgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we u kunnen ondersteunen bij uw streven naar veiligheidsverbetering en risicobeheersing.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar wat Coo Consult voor uw bedrijf kan betekenen?

Afspraak maken of stel een vraag