Coo Consult

BLOG: Fysische factoren op de werkplek

Zaterdag 18 februari 2023

๐—™๐˜†๐˜€๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ณ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฝ๐—น๐—ฒ๐—ธ
Tijdens het uitvoeren van werkzaamheden/taken op het werk krijg je te maken met fysische factoren. Fysische factoren is een verzamelnaam onder te verdelen in verschillende categorieรซn zoals:
โ€ข Temperatuur.
โ€ข Luchtverversing.
โ€ข Tocht.
โ€ข Verlichting.
โ€ข Lawaai.
โ€ข Trillingen.
โ€ข Straling.

Temperatuur
Temperatuur_op_het_werk_Coo_Consult
Naargelang de aard van de werkzaamheden mag de temperatuur geen hinder vormen tijdens het werk. Mocht dit toch het geval zijn dan moet je een, tijdelijke, werklocatie krijgen waar de temperatuur wel goed is geregeld. Indien de werknemer blijft werken op zijn huidige plek, onder ongunstige omstandigheden, dan moet de blootstelling aan koude of warme temperaturen worden beperkt.

Luchtverversing
Luchtbehandelingsinstallatie_Coo_Consult
Er hoort voldoende schone lucht (niet verontreinigde lucht) aanwezig te zijn op de werkplek. Luchtverversingsinstallaties behoren in goede staat te zijn en goed te worden onderhouden. De luchtverversingsinstallaties moeten voorzien zijn van een controlesysteem dat storingen tijdig kan signaleren.

Airco-unit_Coo_Consult

Tocht
Een andere hinderlijke factor waar je tijdens je werkzaamheden mee te maken zou kunnen krijgen is tocht. Dit is een luchtstroom van buiten die naar binnen kan dringen op je werkplek. Dit wordt als ongewenst ervaren. Om dit te voorkomen is goede isolatie bij ramen erg belangrijk zoals dubbel glas (tegenwoordig nagenoeg standaard) en bijv. het plaatsen van tochtstrips bij de ramen.

Verlichting

Verlichting_vergaderruimte_Coo_Consult
Arbeidsplaatsen dienen voldoende verlicht te zijn (uitgedrukt in Lumen). Daarnaast moet op de werkplek voldoende daglicht binnenkomen. Bij het gebruik van kunstverlichting moet te allen tijde ongevallen worden voorkomen. Daarnaast mag dit geen hinder en geen storend of veranderend effect hebben op de veiligheids- en gezondheidssignalering (bijv. de noodverlichting en de bordjes van de vluchtroute bij een evacuatie).

Verlichting_ontvangstbalie_Coo_Consult

Lawaai

Voorkom_permanente_gehoorschade_Coo_Consult
Tijdens je werk kun je te maken krijgen met geluid of andere storende geluiden van machines, apparaten etc. Hoe was het ook alweer ?
โ€ข Bij een dagelijkse blootstelling boven de 80 dB(a) moet de werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen.
โ€ข Bij een dagelijkse blootstelling boven de 85 dB(a) moet je als werknemer gehoorbescherming dragen.
โ€ข Tevens moet er bij een blootstellingsoverschrijding boven de 85 dB(a) een Plan van Aanpak worden gemaakt. Meestal is dit terug te vinden in de Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E).
โ€ข Bij een bloostelling boven de 87 dB(a) gemeten in het oor en MET de gehoorbescherming aan dient dit onmiddellijk teruggebracht te worden tot aan een aanvaardbaar niveau (onder deze grenswaarde).

Trillingen

Trillingsapparaat_fitness_Coo_Consult
Naast een hoge blootstelling aan geluid kunnen trillingen ook boven de grenswaarde komen. Dat kan bij roterend en/of vibrerend handgereedschap (bij werkzaamheden met een trilboor of bij heien).
De grenswaarde volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit (of kortweg Arbobesluit genoemd) bedraagt het volgende:
โ€ข 2 Voor de hand-armtrillingen wordt:
o a.de grenswaarde voor dagelijkse blootstelling, herleid tot een standaardreferentieperiode van acht uur, vastgesteld op 5m/s2;
o b.de actiewaarde voor dagelijkse blootstelling, herleid tot een standaardreferentieperiode van acht uur, vastgesteld op 2,5m/s2.
โ€ข 3 Voor lichaamstrillingen wordt:
o a.de grenswaarde voor dagelijkse blootstelling, herleid tot een standaardreferentieperiode van acht uur, vastgesteld op 1,15 m/s2;
o b.de actiewaarde voor dagelijkse blootstelling, herleid tot een standaardreferentieperiode van acht uur, vastgesteld op 0,5 m/s2.

Straling

CT-scan_Coo_Consult
Straling komt bij bepaalde machines/apparatuur vrij. Indien dat het geval is, is dat weer onder te verdelen in ioniserende straling en niet-ioniserende straling. Dat valt ook onder de Kernenergiewet.
Onderstaand enkele typen stralingen en hun bijbehorende golflengtegebieden:
โ€ข optische straling: elektromagnetische straling in het golflengtegebied tussen 100 nm en 1 mm, waarbij het spectrum van de optische straling wordt ingedeeld in ultraviolette straling, zichtbare straling en infrarode straling;
โ€ข ultraviolette straling: optische straling in het golflengtegebied tussen 100 nm en 400 nm, waarbij het ultraviolette gebied wordt ingedeeld in UVA (315 nm โ€“ 400 nm), UVB (280 nm โ€“ 315 nm) en UVC (100 nm โ€“ 280 nm);
โ€ข zichtbare straling: optische straling in het golflengtegebied tussen 380 nm en 780 nm;
โ€ข infrarode straling: optische straling in het golflengtegebied tussen 780 nm en 1 mm, waarbij het infrarode gebied wordt ingedeeld in IRA (780 nm โ€“ 1400 nm), IRB (1400 nm โ€“ 3000 nm) en IRC (3000 nm โ€“ 1 mm);

Het onderwerp fysische factoren is ook terug te vinden in het Arbobesluit.
Doorgaans worden deze typen van controlewerkzaamheden uitgevoerd door een Arbeidshygiรซnist (AH).

๐Ÿ“Œ ๐‚๐Ž๐Ž ๐‚๐Ž๐๐’๐”๐‹๐“ ๐Ÿ“Œ
๐˜๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต- ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด.

๐Ÿ‘‰Phone: ๐Ÿ“ž๐Ÿฌ๐Ÿฒ ๐Ÿฏ๐Ÿด๐Ÿฒ๐Ÿฌ ๐Ÿฑ๐Ÿฒ๐Ÿฏ๐Ÿฌ
๐Ÿ‘‰E-mail: ๐ข๐ง๐Ÿ๐จ@๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ
๐Ÿ‘‰Website: ๐ฐ๐ฐ๐ฐ.๐œ๐จ๐จ-๐œ๐จ๐ง๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐ญ.๐ง๐ฅ

๐๐จ๐ฌ๐ญ๐›๐ฎ๐ฌ ๐Ÿ๐Ÿ–๐Ÿ–
๐Ÿ’๐Ÿ”๐Ÿ“๐ŸŽ ๐€๐ƒ ๐’๐ญ๐ž๐ž๐ง๐›๐ž๐ซ๐ ๐ž๐ง ๐๐

* Veiligheidskundige werkzaamheden.
* Het opstellen van een RI&E.
* Audits.

Afspraak maken of stel een vraag