Coo Consult

De voordelen van een externe vertrouwenspersoon

De voordelen van een externe vertrouwenspersoon

3 mei 2022

  • Een extern vertrouwenspersoon is onafhankelijk en heeft geen enkel belang in het bedrijf. Hij of zij stuurt dus niet aan op een bepaalde uitkomst van een vertrouwenszaak. Bovendien laat deze persoon zich nooit door leidinggevenden verleiden om de geheimhoudingsplicht te doorbreken. Dat laatste is bij grote druk veel moeilijker voor een intern vertrouwenspersoon.
  • Een extern vertrouwenspersoon behandelt fulltime zaken van ongewenst gedrag. Hierdoor heeft deze persoon veel ervaring. Dit in tegenstelling tot een intern vertrouwenspersoon, die het er vaak bij doet en dus minder te maken krijgt met complexe situaties.
  • Een extern vertrouwenspersoon heeft een frisse blik. Hij of zij maakt zelf geen deel uit van de bedrijfscultuur. Daardoor ziet deze persoon scherp wat de sfeer is en waar ruimte is voor verbetering. Dat zijn vaak dingen die een intern vertrouwenspersoon niet opvallen, omdat hij of zij al lang deel uitmaakt van het bedrijf en het zo gewend is.
  • Een extern vertrouwenspersoon is vijf dagen per week bereikbaar, bij spoedgevallen ook buiten kantoortijden en in het weekend. Deze persoon pakt een zaak snel op. Dat lukt een intern vertrouwenspersoon vaak niet, omdat hij of zij deze taak naast een gewone baan doet.
  • Met een extern vertrouwenspersoon hoeft u zich niet druk te maken om (de kosten van) bijscholing en up-to-date blijven. Een extern vertrouwenspersoon is namelijk goed opgeleid, LVV gecertificeerd en zorgt voor jaarlijkse bijscholing. Daarnaast zitten ze in een intervisiegroep om vakkennis te delen en elkaar te laten groeien. Dat terwijl u hier met een intern vertrouwenspersoon zelf in moet investeren. Vooral als u een MKB-bedrijf heeft, is dit een aantrekkelijk voordeel.

bron: Landelijk Buro Integriteit & Vertrouwenspersoon

𝐂𝐎𝐎 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐔𝐋𝐓

𝘝𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵- 𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴.

Phone: +𝟑𝟏 𝟔 𝟑𝟖𝟔𝟎 𝟓𝟔𝟑𝟎
E-mail: 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥
Website: 𝐰𝐰𝐰.𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥

𝐏𝐨𝐬𝐭𝐛𝐮𝐬 𝟏𝟖𝟖
𝟒𝟔𝟓𝟎 𝐀𝐃 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧 𝐍𝐁

* Veiligheidskundige
* Intern Auditor
* Extern Vertrouwenspersoon

Afspraak maken of stel een vraag