Coo Consult

Het nut van het hebben van een vertrouwenspersoon in een organisatie

Vrijdag 17 november 2023

Het nut van het hebben van een vertrouwenspersoon in een organisatie

Coo_Consult_vertrouwenspersoon

In de hedendaagse werkomgeving, waar samenwerking met collega’s, leidinggevenden, klanten en andere stakeholders essentieel is, speelt de vertrouwenspersoon een cruciale rol. Ondanks de beste intenties kunnen conflicten, misverstanden en zelfs gevallen van pesten, discriminatie en intimidatie voorkomen. De aanwezigheid van een vertrouwenspersoon biedt werknemers een veilige haven om dergelijke zaken te bespreken en aan te pakken.

Wat doet een Vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon op de werkplek is iemand die werknemers ondersteunt bij het omgaan met problemen gerelateerd aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit kan variëren van pesten en seksuele intimidatie tot discriminatie en agressie. Deze problemen kunnen diepgaande gevolgen hebben zoals ongelukkige werknemers, verminderde productiviteit, ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid.

2537Coo Consult

Taken en Bevoegdheden

De taken van een vertrouwenspersoon zijn divers en omvatten:

• Opvang en begeleiding: werknemers steunen die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen.
• Analyseren en adviseren: incidenten evalueren en advies geven over mogelijke oplossingen.
• Verwijzing naar professionele hulp: indien nodig werknemers doorverwijzen naar geschikte hulpverlening.
• Voorlichting en preventie: bewustzijn creëren over ongewenst gedrag en het voorkomen ervan.

De vertrouwenspersoon werkt altijd met strikte vertrouwelijkheid en neemt pas actie na instemming van de betrokkene. Deze rol vereist een persoon die sociaal, toegankelijk, oprecht en gezaghebbend is met het vertrouwen van alle lagen binnen de organisatie.

Coo_Consult_vertrouwenspersoon_2

Het belang van een Vertrouwenspersoon
Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen kan helpen voorkomen. Desondanks heeft slechts de helft van de bedrijven zo iemand in dienst. Door ongewenste omgangsvormen actief aan te pakken kunnen ernstige persoonlijke en professionele gevolgen worden voorkomen.
Een vertrouwenspersoon speelt ook een belangrijke rol in het verlagen van verzuim. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om een veilige werkomgeving te bieden en de vertrouwenspersoon is hierin een sleutelfiguur.

Coo_Consult_vertrouwenspersoon_3

Conclusie

Een vertrouwenspersoon is meer dan alleen een luisterend oor; het is een integraal onderdeel van een gezonde en productieve werkomgeving. Door een cultuur te creëren waarin werknemers zich veilig en gesteund voelen om problemen aan te kaarten draagt de vertrouwenspersoon bij tot het welzijn van alle werknemers en de algehele gezondheid van de organisatie.
In een tijd waarin het welzijn van werknemers steeds meer prioriteit krijgt is de rol van de vertrouwenspersoon belangrijker dan ooit. Het is een investering in mensen en daarmee een investering in de toekomst van elk bedrijf.

Ik ben Steven de Coo; uw expert op het gebied van veiligheid. Bij Coo Consult help ik bedrijven met het opstellen van een RI&E en begeleid ik veiligheidsgerelateerde processen en systemen. Ook bied ik ondersteuning in risicobeoordeling zoals Taak Risico Analyses (TRA’s) en Laatste Minuut Risico Analyses (LMRA’s).
Neem vandaag nog contact met mij op voor een veilige werkomgeving.

📌 𝐂𝐎𝐎 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐔𝐋𝐓 📌
𝘝𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵- 𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴.

👉Phone: 📞𝟬𝟲 𝟯𝟴𝟲𝟬 𝟱𝟲𝟯𝟴
👉E-mail: 𝘃𝗲𝗿𝘁𝗿𝗼𝘂𝘄𝗲𝗻𝘀𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗼𝗻@𝗰𝗼𝗼-𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗹𝘁.𝗻𝗹
👉Website: 𝐰𝐰𝐰.𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥

𝐏𝐨𝐬𝐭𝐛𝐮𝐬 𝟏𝟖𝟖
𝟒𝟔𝟓𝟎 𝐀𝐃 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧 𝐍𝐁

Coo_Consult_vertrouwenspersoon_4

 

Afspraak maken of stel een vraag