Coo Consult

ISO 45001

iso 45001

Het managementsysteem voor gezond en veilig werken ook wel ISO 45001 genoemd(G&VW), heeft als doel het voorzien in veilige en gezonde werkplekken en het voorkomen van werk gerelateerde letsel- en gezondheidsproblemen. Hoe beter dit ten uitvoer wordt gebracht des te beter de G&VW-prestaties behaald kunnen gaan worden. Het succes van een G&VW-managementsysteem is afhankelijk van het leiderschap van de organisatie en de betrokkenheid en participatie binnen alle lagen van de organisatie. Expliciet in deze norm is sub paragraaf 5.4 ‘Consultatie en participatie van medewerkers’.

Deze norm is in de plaats gekomen van OHSAS 18001 wat staat voor ‘Occupational health and safety management systems’.

Bedrijven die gecertificeerd zijn voor OHSAS 18001 hebben een transitieaudit moeten ondergaan naar de ISO 45001-norm. De ISO 45001-norm is op 12 maart 2018 gepubliceerd. Deze norm vervangt de OHSAS 18001-norm. Tot 12 maart 2021 hadden organisaties de tijd om over te stappen naar de ISO 45001-norm. Na die datum is de OHSAS 18001-norm ingetrokken.
Benieuwd naar wat Coo-consult voor uw bedrijf kan betekenen?


Maak direct een afspraak

ISO 45001 doel

iso 45001 werkvloer

Het doel van de ISO 45001-norm is het voldoen aan de G&VW-doelstellingen, het behalen van de G&VW-prestaties en het voldoen aan de wettelijke regelgeving.

Belangrijk is daarbij om ook de G&VW-risico’s en kansen in kaart te brengen hetgeen een effect heeft op het G&VW-managementsysteem (zowel gunstig als ongunstig). Hierbij moet rekening gehouden worden met de gevaren, de G&VW-risico’s en andere risico’s, de G&VW-kansen en andere kansen en de wettelijke en overige eisen. Dit is van belang om de doelstelling(en) van het G&VW-managementsysteem te behalen, continue verbetering te bereiken en ongewenste effecten te  verminderen en/of te voorkomen.

Uniek aan deze norm is verder management van wijzigingen (‘management of change’, MOC). De eisen op het gebied van veilig en gezond werken naar aannemers toe en bij uitbesteding. Ook is sub paragraaf 8.2 ‘voorbereid zijn en reageren op noodsituaties’ uniek in deze norm. Het uitvoeren van noodplanoefeningen binnen het bedrijf is hier een belangrijk onderdeel van in de praktijk. Tot slot moet bij de evaluatie van de prestaties ook compliance (wetgeving) geëvalueerd worden.

Benieuwd naar wat Coo-consult voor uw bedrijf kan betekenen?


Maak direct een afspraak

iso 45001 doel

Afspraak maken of stel een vraag