Coo Consult

BLOG: Veiligheid op rolsteigers

Maandag 23 oktober 2023

Veiligheid op rolsteigers

Coo_Consult_rolsteiger     Coo_Consult_rolsteiger_2

Veiligheid op rolsteigers; waarom risico’s nemen?
Elk jaar sterven gemiddeld twee mensen na een val van een rolsteiger en tientallen anderen dragen de littekens van blijvend letsel. Een alarmerende realiteit gezien de vele preventieve maatregelen die wij hebben.

Wat gaat er mis? Soms is het de afwezigheid van leuningen, soms een verlies van evenwicht tijdens een klim aan de buitenkant. Of wellicht was de rolsteiger instabiel en kantelde. Maar één ding is zeker er zijn ook momenten dat iemand beneden wordt geraakt door voorwerpen die van boven vallen.

De kern van het probleem? Veel van deze ongelukken vinden hun oorsprong in het negeren van handleidingen, het verkeerd gebruiken van materialen en het nalaten van essentiële veiligheidsprotocollen.

Stel je voor dat je werkt en plotseling worden de activiteiten gestaakt door een inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Valgevaar? De gevolgen zijn direct namelijk een boete en stopzetting van het werk.

Coo_Consult_steiger

𝗩𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗿𝗲𝗶𝗱𝗶𝗻𝗴; 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗴𝗶𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝘃𝗲𝗶𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝗶𝗱
Elke succesvolle klus begint met voorbereiding. Als je overweegt een rolsteiger te gebruiken dan is het essentieel om een gedegen Risico -Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) te hebben gevolgd door een Plan van Aanpak (PvA). Door risico’s te identificeren en aan te pakken garandeer je veiligheid. Zelfs voor kleine bedrijven en bij inzet van zzp’ers is een RI&E (met PvA) een absolute must. En bij nalatigheid? In dat geval volgen waarschuwingen voor onvolledigheden en directe boetes voor totale afwezigheid.

Coo_Consult_steiger_2

𝗢𝗽 𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗱𝘂𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗵𝗲𝗶𝗱?
Het A-blad rolsteigers van Volandis (18000824_A-Blad rolsteigers.indd (volandis.nl) voorzien van een uitgebreide checklist, is dé gids voor veilige opbouw. Werk volgens deze richtlijnen en je voldoet aan de wettelijke normen. Maar vergeet niet je kunt ook je eigen methoden hebben zolang je maar aantoont dat zij dezelfde, zo niet betere, bescherming bieden.

Ik ben Steven de Coo; uw expert op het gebied van veiligheid. Bij Coo Consult help ik bedrijven met het opstellen van een RI&E en begeleid ik veiligheidsgerelateerde processen en systemen. Ook bied ik ondersteuning in risicobeoordeling zoals Taak Risico Analyses (TRA’s) en Laatste Minuut Risico Analyses (LMRA’s).
Neem vandaag nog contact op met Coo Consult en zorg voor een veilige werkomgeving.

📌 𝐂𝐎𝐎 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐔𝐋𝐓 📌
𝘝𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵- 𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴.

👉Phone: 📞𝟬𝟲 𝟯𝟴𝟲𝟬 𝟱𝟲𝟯𝟬
👉E-mail: 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥
👉Website: 𝐰𝐰𝐰.𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥

𝐏𝐨𝐬𝐭𝐛𝐮𝐬 𝟏𝟖𝟖
𝟒𝟔𝟓𝟎 𝐀𝐃 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧 𝐍𝐁

* Veiligheidskundige werkzaamheden.
* Het opstellen van een RI&E.
* Audits.

Coo_Consult_steiger_3

Afspraak maken of stel een vraag