Coo Consult

BLOG: Verschillende soorten arbeidsmiddelen

Vrijdag 11 augustus 2023

Verschillende soorten arbeidsmiddelen

2406Coo Consult

Arbeidsmiddelen is een verzamelnaam voor handgereedschap, elektrisch gereedschap, machines, hijs- en hefmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), transportmiddelen, ladders, stijgers en landbouw- en tuinbouwmachines.

Deze kunnen nodig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Onderhoud aan arbeidsmiddelen is erg belangrijk om te zorgen dat alles veilig en goed blijft werken. Doorgaans vindt dit jaarlijks plaats of net zo lang als daarvoor is voorgeschreven (bijv. bij machines). Arbeidsmiddelen die een inspectie en onderhoud hebben gehad moeten voorzien zijn van een geldige keuringssticker waarop duidelijk staat aangegeven tot wanneer de keuring geldig is. Arbeidsmiddelen die niet in een goede staat verkeren of gescheurd zijn (bijv. bij hijs- en hefmiddelen) voldoen niet meer aan de eisen waarvoor zij zijn bestemd. Ondanks dat deze arbeidsmiddelen nog een geldige keuringssticker zouden hebben mogen die niet meer gebruikt worden. Zo ook bijv. veiligheidsschoenen die versleten zijn of een deuk in een veiligheidshelm.

Medewerkers moeten weten hoe zij deze arbeidsmiddelen op de juiste manier moeten gebruiken. Een training is daarbij zeer geschikt (theorie en/of praktijk). Dit ook i.v.m. Artikel 8 van de Arbowet dat gaat over de plicht van de werkgever omtrent ‘Voorlichting en Onderricht’.

Onderstaand worden de verschillende soorten van arbeidsmiddelen nader behandeld.

Handgereedschap

Coo_Consult_handgereedschap

Zoals het woord al aangeeft zijn dit arbeidsmiddelen die met de handen worden bediend. Voorbeelden hiervan zijn: zagen, hamers, schroevendraaiers en tangen.
Handgereedschap is vaak klein en makkelijk te vervoeren. Zij worden vaak gebruikt bij precisiewerk voor kleine werkzaamheden.

Elektrisch gereedschap

Coo_Consult_cirkelzaag

Dit zijn gereedschappen die elektrisch worden aangedreven.
Voorbeelden hiervan zijn: boormachines, slijpmachines, cirkelzagen, elektrische schroevendraaiers en bovenfrezen.
Dit type arbeidsmiddel biedt meer kracht dan handgereedschap. De werkzaamheden zijn doorgaans ook wat groter dan bij handgereedschap.

Machines

Coo_Consult_machines

Dit zijn vaak complexe arbeidsmiddelen die gepositioneerd zijn op een bepaalde plek. Ervaring en deskundigheid is vereist om hiermee te werken. Vaak zijn sommige soorten machines afgezet met een hekwerk en/of zijn omkast als extra veiligheidsmaatregel. Bekende gevaren hierbij zijn vaak scherpe delen, rondslingerende delen, hete oppervlakken of dat machine werkt bij een bepaalde druk (uitgedrukt in bar).
Voorbeelden hiervan zijn: diverse soorten van machines, industriële robots, AGV’s (Automated Guided Vehicle), lasapparatuur, kolomboormachines, freesmachines, draaibanken en persen.

Hijs- en hefmiddelen

Coo_Consult_hijs-en_hefmiddelen

Deze arbeidsmiddelen worden gebruikt om zware voorwerpen op te tillen en te verplaatsen.
Voorbeelden hiervan zijn: vorkheftrucks, takels en hijskranen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Coo_Consult_PBM's

Dit zijn arbeidsmiddelen die werknemers beschermen tegen risico’s en gevaren op de werkplek.
Voorbeelden hiervan zijn: een veiligheidsbril, een veiligheidshelm, veiligheidshandschoenen, gehoorbescherming (otoplastieken of gehoorkappen) en ademhalingsapparatuur.

Transportmiddelen

Coo_Consult_heftruck

Dit zijn arbeidsmiddelen die worden toegepast voor intern transport in een bedrijf (vaak een magazijn of een logistieke omgeving).
Voorbeelden hiervan zijn: palletwagens, heftrucks en transportbanden.

Ladders en steigers

Coo_Consult_ladders_en_steigers

Deze arbeidsmiddelen worden gebruikt als er op bepaalde hoogte gewerkt moet worden. Vanaf 2,5 meter moet hiervoor een steiger of een rolsteiger gebruikt worden die verankerd is voordat met de werkzaamheden begonnen wordt.
Voorbeelden hiervan zijn: ladders, steigers of complexe steigersystemen.

Landbouw- en tuinbouwmachines

Coo_Consult_maaimachine

Wat het woord al aangeeft is dat deze arbeidsmiddelen worden gebruikt in de landbouw en in de tuinbouw.
Voorbeelden hiervan zijn: ploegen, tractoren en maaimachines.

𝐂𝐎𝐎 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐔𝐋𝐓
𝘝𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵- 𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦𝘢𝘥𝘷𝘪𝘦𝘴.
Phone: 0𝟔 𝟑𝟖𝟔𝟎 𝟓𝟔𝟑𝟎
E-mail: 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥
Website: 𝐰𝐰𝐰.𝐜𝐨𝐨-𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥𝐭.𝐧𝐥
𝐏𝐨𝐬𝐭𝐛𝐮𝐬 𝟏𝟖𝟖
𝟒𝟔𝟓𝟎 𝐀𝐃 𝐒𝐭𝐞𝐞𝐧𝐛𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧 𝐍𝐁
* Veiligheidskundige
* Intern Auditor
* Extern Vertrouwenspersoon

Afspraak maken of stel een vraag